Ondanks internationaal verhuizen veel voeten in de aarde heeft is het goed denkbaar dat u schoon genoeg heeft van al die files, de drukte en de kou in Nederland.
Volgens het CBS (het Centraal Bureau voor de Statistiek) was emigreren dat de laatste jaren erg populair. Hoge kijkcijfers bij programma’s ‘Ik vertrek’, ‘Geen weg terug’ en ‘Het roer om’ onderstrepen dit.
Wat u moet regelen voor uw emigratie is vanzelfsprekend per land verschillend. De belangrijkste
zaken zijn in ieder geval:
- Belastingen;
- Zorgverzekeringen;
- Diploma’s;
- Beroepserkenning;
- Uitkering;
- Pensioen.
Voor uw vertrek dient u dit rechtsgeldig te laten maken. Indien u behoefte heeft aan meer/uitgebreidere informatie omtrent het emigreren naar een ander land kunt u zich wenden tot het consulaat of de ambassade van het land van bestemming.
Financiën
Voor het over de grens beproeven van uw geluk moet u een lange financiële adem hebben. Het is daarom goed om eerst uw financiële situatie na te gaan voordat u verder over uw eventuele emigratie nadenkt. Kosten kunnen namelijk variëren van duizenden tot enkele tienduizenden euro’s.
Paspoort
Het is belangrijk dat u, als u officieel Nederlander wenst te blijven, uw paspoort iedere 5 jaar vernieuwd. Dit kan er namelijk bij inschieten doordat u niet meer in Nederland woont. U raakt uw Nederlanderschap trouwens pas kwijt als u ook een andere nationaliteit bezit en officieel afstand doet van uw Nederlanderschap of als u al 10 jaar buiten de EU woont met een dubbele nationaliteit.
Belastingen
Helaas bent u, na het emigreren, nog niet van de Belastingdienst verlost. Het volledige fiscale emigreren hangt namelijk af van bepaalde omstandigheden: zijn al uw gezinsleden meeverhuisd, heeft u nog een woning in Nederland of krijgt u nog inkomsten uit Nederland. Voor alle informatie omtrent uw fiscale behandeling na de emigratie kunt u terecht op de website van de belastingdienst.
Verplichte verzekeringen en pensioen
De verplichte betaling van volksverzekeringen vervalt na de emigratie. Anderzijds kunt u er nu ook geen gebruik meer van maken. Uw alreeds opgebouwde AOW-uitkering en uw pensioenopbouw kunt u meenemen naar uw nieuwe land. Het verder opbouwen zult u dan daar moeten doen.
Verhuizen
Met het verhuizen naar een ander land kan een Nederlands verhuisbedrijf u helpen. Nederlands verhuisbedrijf is een verhuisbedrijf in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.
Auto
Het kan in sommige gevallen goedkoper zijn om uw oude auto van de hand te doen en in uw nieuwe land een nieuw model aan te schaffen dan dat u uw huidige auto meeneemt naar uw nieuwe land. Het opnieuw verzekeren en verschepen kan namelijk behoorlijk in de papieren lopen.
Kiezersregistratie
Als in het buitenland verkerende Nederlander behoudt u uw stemrecht. Dit houdt in dat u uw voorkeur mag uitbrengen tijdens verkiezingen voor de Tweede Kamer, het Europees Parlement en bij een raadgevend referendum. Als u zich eenmaal als kiezer heeft geregistreerd ontvangt u bij een verkiezing automatisch uw briefstembewijs in de brievenbus.
Advies
De zojuist genoemde aandachtspunten zijn vanzelfsprekend niet alles wat er geregeld moet worden wanneer u gaat emigreren. Het is daarom aan te raden om nog wat meer research op internet te doen of om een ambassade of consulaat van het land van bestemming te contacten.