Er zijn vele soorten kachels. Je denkt in eerste instantie waarschijnlijk aan een ouderwetse houtkachel, maar, net als veel spullen, is ook de kachel is met haar tijd meegegaan. Er zijn prachtige, moderne varianten van de simpele houtkachel ontwikkelt. Zo weet je zeker dat je heerlijk warm blijft in de winter!
De haardkachel
De haardkachel is een kruising tussen een haard en een kachel. Eigenlijk is de haardkachel een kachel, omdat het een vrijstaande kast is waarmee je de woning kunt verwarmen. Een haard staat nooit vrij en zit vaak ingebouwd in de muur. Het vuurbeeld van de haardkachel lijkt vaak erg op die van een haard, deze kachel is meestal van staal of gietijzer.
De kolenkachel
Kolenkachels zijn tegenwoordig meer een antiek verzamelobject dan een echte optie om je huis te verwarmen. Zoals de naam al zegt, brandt een kolenkachel op kolen. Dit wordt tegenwoordig niet veel meer gedaan, aangezien het stoken van kolen voor nogal wat troep in huis zorgt. Gelukkig kan er ook gewoon hout in een kolenkachel gestookt worden. Het nadeel daarvan is dat het vaak niet past. Een kolenkachel heeft vaak namelijk een vrij kleine opening en niet zo’n grote verbrandingsruimte. Als je kachel groot genoeg is voor hout kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de houtbriketten van Golden Flame te kopen. Deze bestaan uit duurzaam samengeperst hout en hebben het formaat van kleine houtblokken. Omdat ze bestaan uit samengeperst hout, branden ze lekker lang en hebben ze op die manier een heel klein beetje het effect van kolen.
Speksteenkachel
Een speksteenkachel is heel goed vuurbestendig, zelfs nog meer dan gietijzer. Kolenkachels worden vaak van gietijzer gemaakt, gewone houtkachels of haardkachels van staal. Een speksteenkachel is aangelegd met speksteen. Dit is een natuursteen die enorm veel warmte op kan nemen en deze stenen werken dan ook als een soort accu. Wanneer je het vuur aansteekt duurt het wat langer voor je kunt genieten van de warmte, want de stenen moeten eerst opwarmen. Zodra de stenen echter warm zijn, kun je heerlijk genieten van de warmte van je vuur, ook lang nadat het vuur is uitgedoofd! Omdat de stenen namelijk warmte opnemen, stralen ze die, als het vuur gedoofd is, ook weer uit. Zo kun je tot wel 10 uur nagenieten van je warme vuurtje.
Houtkachel
Als laatste hebben we natuurlijk de klassieke houtkachel die de meeste mensen wel kennen. De houtkachel is voornamelijk geschikt als bijverwarming. De deur in de kachel zorgt ervoor dat de kachel makkelijk bij te vullen is. Het grote raam in de kachel zorgt er niet alleen voor dat je het vuur mooi kunt zien branden, maar ook dat er warmte van de kachel af kan komen.