Wil je weer eens iets aan je tuin doen, maar denk je dat je daar te laat mee bent? Niets is minder waar! Veel mensen denken dat ze juist hun tuin in het voorjaar op moeten knappen, omdat dit het seizoen is waarin ze weer naar buiten gaan. Toch is het ook slim om in het najaar het een en ander aan je tuin te doen. Het is daar de ideale tijd voor! Wat kun je allemaal doen in je tuin in het najaar? Wij geven je een aantal tips!
Grote aanpassingen in de tuin
In het najaar komen veel planten en bloemen weer tot rust. Je zit ook niet meer zo vaak buiten, dus dit is het ideale moment om de grote zaken in je tuin aan te pakken! Denk aan het gazon opknappen door te verticuteren, een nieuw terras of een andere bestrating. U heeft er in het najaar een stuk minder overlast van, dus het is slim om dit in de herfst dan ook aan te pakken!
Heb je een zwembad in de tuin, maar is deze enigszins versleten of ziet deze er gewoon niet meer zo mooi uit? Dan is de herfst ook de ideale periode voor zwembadrenovatie! Je kunt hier het best een specialist voor inschakelen, deze zorgt ervoor dat je zwembad er weer helemaal uitziet zoals jij het wil hebben. Dek je zwembad in de winter vervolgens goed af en je kunt in de lente en in de zomer weer volop genieten van je zwembad in de tuin!
Bemesten, onderhouden en verzorgen van je planten
Het najaar is ook het ideale moment om je bloemen en planten in de tuin goed te onderhouden. Je wil er natuurlijk voor zorgen dat ze niet doodgaan in de winter! Het is heel belangrijk dat je je bodem goed bemest en dat er dus een dikke laag met vruchtbare grond in je tuin licht. Hier halen al je bloemen en planten hun voedingsstoffen uit! Je kunt ook zeker nieuwe bloemen en planten planten. Let daarbij wel op welke bloemen je graag wil planten. Krokussen en narcissen moeten juist in het najaar worden geplant. Zo heb je in het voorjaar een prachtige tuin vol mooie bloemen!
Vergeet ook niet je gras bij te houden! Je denkt misschien dat het gras minder hard groeit in het najaar en in de winter, maar dat is zeker niet het geval. Je kunt je gras ook voorzien van speciale najaarsmest, zonder stikstof.
Bloembollen planten: hoe doe je dat?
Het planten van bloembollen is helemaal niet zo moeilijk. Je maakt de aarde los op de plek waar je de bloembollen gaat planten. Daarna graaf je een gat en plant je de bloembollen met de punt naar beneden in de grond. Houd voor de afstand tot andere bloembollen altijd drie keer de hoogte van de bol aan en vul na het planten het gat weer met de uitgegraven aarde. Vergeet niet een stokje in de grond te steken waar je je bloembollen geplant hebt!