Het belangrijkste onderdeel in een slaapkamer is het bed. Een bed dient voor je nachtrust en ieder mens heeft een goede nachtrust nodig. Van een bed is de matras weer het belangrijkste onderdeel. Een goed matras kan ervoor zorgen dat je lichaam zich optimaal ontspant, zodat jij goed van je welverdiende nachtrust kunt genieten. Er zijn talloze verschillende soorten matrassen. De keuze voor een bepaalde soort matras is vooral afhankelijk van je eigen smaak en wat je zelf het lekkerste vind liggen. Nu wordt er wel genoeg aandacht voor de eigenlijk matras, maar er is ook nog de zogenaamde topdekmatras. Een topdekmatras van traagschuim bijvoorbeeld is een uitstekende aanvulling op je matras.
Wat is een topdekmatras?
Een topdekmatras, de naam zegt het eigenlijk al, is een dunne matras die over het eigenlijke matras gelegd wordt. Een topdekmatras is in de regel zo’n 5 tot 6 centimeter dik. Het doel van de topdekmatras is tweeledig. Het dient ervoor om de reguliere matras minder snel te laten slijten en het biedt een extra ondersteuning. Je hebt ondersteuning van je eigen matras en een extra goede ondersteuning erbij van de topdekmatras. Voor een betere slaapgezondheid loont het zich om de matras regelmatig te keren. Een regulier matras kan heel zwaar zijn en er zijn matrassen die zo zwaar zijn, dat het vrijwel onmogelijk is om deze te keren. Een topdekmatras daarentegen is erg licht. Elke keer als je je bed verschoont kun je ook gemakkelijk de topdekmatras omkeren.
Een ander voordeel van een topdekmatras is dat je van twee éénpersoonsmatrassen één matras kunt maken. Het probleem bij deze eenpersoonsbedden met twee matrassen is de gleuf die tussen beide matrassen ontstaat. Dit kun je met een topdekmatras volledig wegwerken. Er bestaan ook topdekmatrassen speciaal voor elektrische bedden, waarbij het hoofd- en voeteneinde separaat van elkaar kunnen bewegen.
Wat is traagschuim?
Traagschuim wordt veel voor matrassen gebruik en wordt ook wel NASA-schuim genoemd. Dit komt omdat het materiaal in 1966 door NASA is ontwikkeld. Traagschuim bestaat uit polyurethaan en heeft een open celstructuur. Er blijft dus lucht in de cellen en de cellen worden onder een grote druk nooit helemaal samengedrukt. Dit heeft tot gevolg dat traagschuim zich geheel aanpast aan de vormen van het lichaam, maar wanneer je uit bed stapt ook weer terugspringt in de oorspronkelijke vorm.
Traagschuim is gevoelig voor temperatuursverschillen. De topdekmatras zal zich aan het lichaam aanpassen naar aanleiding van de warmte van het lichaam. Dit heeft als voordeel dat de druk volledig verdeeld wordt en je geen last hebt drukpunten. Vooral mensen met gewrichtsklachten, zoal artritis zullen veel baat hebben bij een topdekmatras van traagschuim. Ook al heb je een matras van bijvoorbeeld veren, je kunt altijd een traagschuim topdekmatras nemen voor de extra ondersteuning.
Ook heeft traagschuim het voordeel dat het zeer goed ademt. Vocht kan dus goed afgevoerd worden. Het patent wat NASA had op dit materiaal is inmiddels vervallen. Hierdoor kan traagschuim nu door iedereen geproduceerd worden. Let dus bij aankoop van een topdekmatras goed op of je wel met echt traagschuim te maken hebt.
Bron: atmyhome.nl