Stel: het gaat stormen, maar jij bent net bezig met het leegmaken van je dakgoot, het schilderen van je kozijnen op de tweede verdieping, of het leggen van je dak. Tot wanneer kun je dan veilig doorwerken en wanneer moet je de steiger af, omdat het te gevaarlijk wordt? Wij leggen het je uit.
Als je een rolsteiger koopt bij Rolsteiger.be, is het belangrijk dat je veilig aan de slag kunt met deze steiger. Er zijn dan een hoop dingen waar je op moet letten, waaronder de wind.
Windkracht en Beaufort
Wanneer je aan het werk bent met een steiger en het begint harder te waaien, is het handig om de weersverwachting goed in de gaten te houden. Als het flink stormt is het niet verantwoord om op een steiger aan het werk te gaan. Steigers vangen namelijk behoorlijk wat wind en wanneer je op hoogte werkt, wordt dat alleen maar erger. Bij windsnelheden boven de 14 m/s mag een rolsteiger niet gebruikt worden. Deze windsnelheden worden dan aangegeven met 6 Beaufort, wat betekent dat er langer dan 10 minuten achter elkaar een windsnelheid boven de 14 m/s is gemeten.
Natuurlijk is het moeilijk te meten hoe hard de windkracht is wanneer je op een steiger staat. Houd daarom goed het weerbericht in de gaten. Daarbij is het ook belangrijk dat je zelf goed aan kunt voelen wanneer het onveilig wordt om op een steiger te werken.
Verankeren van een steiger
Je bent verplicht je steiger te verankeren wanneer er sprake is van Beaufort 6, zoals we hierboven schreven. Wanneer een steiger onbeheerd wordt achtergelaten, kan het ook slim zijn om deze te verankeren, aangezien je er nooit zeker van kunt zijn wat het weer gaat brengen. Je bent verplicht je steiger te verankeren wanneer de vloerhoogte van deze hoger is dan 8 meter, ook als het niet stormt.
Wanneer er sprake is van Beaufort 6 en je laat de steiger onbeheerd achter ben je verplicht om de steiger naar een windvrije locatie te verplaatsen. Ook bij sneeuw, ijzel, zware regenval of bliksem mogen steigers buiten niet worden gebruikt.
Zo voorkom je het omwaaien van een rolsteiger
Je wilt natuurlijk absoluut niet dat je steiger omwaait. Het kan flinke schade doen aan de steiger en omgeving. Daarbij wil je er natuurlijk niet aan denken wat er gebeurd als er op dat moment mensen op of rondom de steiger aanwezig zijn. Om te voorkomen dat je steiger omwaait, hebben we een aantal tips voor je:
- Volg de opbouwinstructies van de fabrikant op
- Bouw de steiger alleen op een harde ondergrond op
- Let op de windgevoeligheid waar je de steiger opbouwt
- Laat de steiger niet onbeheerd achter (als er onderdelen gestolen worden, is dit niet goed voor de stabiliteit)
- Je bent wettelijk verplicht om gebruik te maken van stabilisatoren: minimaal 2 als je aan een gevel werkt, minimaal 4 als je vrijstaand werkt
- Gebruik enkel rolsteiger platformen met opwaaibeveiliging
- Pas eventueel muurverankering toe