Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat mensen hun werkzaamheden in loondienst ook thuis verrichten. Het is het nieuwe werken. Met flexibele werkplekken dus en een grotere mate van vrijheid en verantwoordelijkheid voor de werknemer. Bovendien omzeil je die irritante files als je naar je werk moet rijden en bepaal je voor een groot deel zelf wanneer je begint. Steeds meer mensen werken thuis en bouwen een slaapkamer om tot kantoor.
Verlichting
Tip: bedenk goed welke ruimte je gaat benutten om in je eigen huis te gaan werken. Past het binnen je woonsituatie om een slaapkamer of andere kamer op te offeren? Is die kamer voor iedereen goed bereikbaar? Of is bijvoorbeeld een blokhut in de tuin een beter alternatief? Nog een tip: maak van de voormalige slaapkamer een écht kantoor en neem dus geen halve maatregelen. Werken in een kamer die ook nog als kinderkamer gebruikt wordt, leidt toch af en maakt het moeilijker je te focussen op je werk. Denk bij het inrichten zeker ook aan de verlichting. Licht is niet alleen belangrijk voor de sfeer in je kantoor, primair toch vooral om alles goed te kunnen zien. Spotjes in het plafond zijn vaak gebruikte lichtbronnen in thuiskantoren.
Visitekaartje
Wat verder goed is om te weten, is dat ook je werkruimte aan huis een visitekaartje is, zeker als je er ook klanten gaat ontvangen. Investeer dus in de meubelen, en doe het niet met een klapstoeltje en een campingtafeltje. Ook is het zaak de werkkamer opgeruimd te houden, er kan immers ook zomaar een klant voor je deur staan en die ontvang je uiteraard liever niet in een rommelige werkkamer.
Zakelijke elektra, hoe ga je daar mee om? Bijhouden of niet? In de meeste gevallen is het beter de zakelijke elektra bij te houden en dus te scheiden van de elektra die elders in je huis gebruikt wordt. Iets om goed over na te denken voor je je werkkamer aan huis betrekt. Laat je hierover bovendien goed voorlichten, Tenslotte: met een werkruimte thuis bestaat de kans dat je kinderen er een hobby van maken om ongevraagd binnen te lopen en de ruimte bovendien willen versieren met tekeningen en knutselwerkjes. Dat is mooi, maar past vaak niet bij de professionaliteit die je uit wilt stralen. Bespreek dit met je kinderen en geef hun tekeningen een andere ereplaats in je woning.