Een klimplant heeft veel toepassingen. Je kunt een enkel strengetje tegen je muur omhoog laten lopen, je kunt ze tegen een paal omhoog laten groeien, maar je kunt ze ook gebruiken om een volledige (lelijke) muur of schutting te verbergen. Daarnaast zijn ze perfect om een heerlijke natuurlijke schaduw te creëren en kun je ze gebruiken om voor meer privacy te zorgen.
Klimplanten zijn erg leuke tuinplanten die een prachtige toevoeging kunnen zijn aan iedere tuin en kunnen van een simpele schutting of hekwerk een prachtige groene muur maken.
Wat is een klimplant?
Klimplanten zijn planten die van nature omhoog ‘klimmen’ tegen muren, schuttingen of bomen. Dit doen ze met behulp van hun getwijnde stengels, doornen en ranken. Veel klimplanten kunnen ook gebruikt worden als bodembedekker door ze op een vlakke ondergrond te laten groeien. Met de juiste sturing kan een klimplant verschillende structuren in de tuin bedekken met groen, zoals een schutting, boog of hekwerk.
Een klimplant voor privacy
De meeste mensen houden wel van privacy in hun tuin. Lekker zonnen of tuinieren zonder dat er nieuwsgierige ogen meekijken. De meest voor de hand liggende oplossing is dan een (grote) schutting. En hoewel dit inderdaad effectief is, is dit niet het allermooiste. Een massieve muur laat bijvoorbeeld geen licht door en is niet bepaald mooi om naar te kijken. Een goede oplossing is dan om op zoek te gaan naar een schutting van klimop. Door een hekwerk te plaatsen en de klimplanten hier tegenaan de laten groeien heb je binnen enkele jaren een prachtige groene muur in je tuin. Die groene muur biedt veel privacy, maar laat ook licht door én is een genot voor het oog.
Een klimplant als prachtige versiering
Een klimplant die, tja, klimt. In principe klimt een klimplant omhoog en, indien mogelijk, richting de zon. Klimplanten laten zich echter redelijk makkelijk sturen in hun groeipad. Je kunt bijvoorbeeld elastiekjes of touwtjes gebruiken om ze een bepaalde weg te laten kiezen, of je kunt ze sturen door middel van ijzerdraad. Door je klimplanten te sturen kun je alles in je tuin bedekken met groen. Je kunt bijvoorbeeld een groene boog creëren boven je poort, of ze langs de ramen van je schuur omhoog sturen.
Wat zijn de risico’s van een klimplant?
Sommige klimmers kunnen problemen en zelfs schade veroorzaken als ze eenmaal goed gevestigd zijn en een grote, zware, snelgroeiende massa vormen. Wanneer de klimplant alle ruimte heeft opgebruikt die je er voor gereserveerd had, kan hij de omringende delen van de tuin aantasten. Klimmers kunnen kleinere planten en struiken, zelfs bomen, verstikken, hun licht stelen, breken, beschadigen en uiteindelijk doden.
Dat is veel onheil en somberheid, maar door je bewust te zijn van alle mogelijke problemen kun je vooruit plannen in je ontwerp en weet je problemen te voorkomen door zorgvuldig te planten, te selecteren en te onderhouden.
Klimplanten, doen of niet?
Wij zeggen, doen! Het gebruiken van klimplanten is een leuk project dat mooie resultaten met zich meebrengt. Let wel op, er zijn ontzettend veel soorten klimplanten. Sommige zijn een stuk agressiever dan andere. Wil je beginnen, raadpleeg dan eerst even het internet om te kijken wel klimplant bij jou en jouw tuin past. Onze voorkeur gaat naar een klimplant die ook nog prachtige bloemen doet bloeien. Maar smaken verschillen, er zijn in ieder geval voldoende opties!