De Laurier Rotundifolia, is een dicht groeiende struik met glanzende groene bladeren, die tot vijftien centimeter groot kan worden. De struik zelf, groeit soms wel zes meter hoog! Het is de meest voorkomende lauriersoort die er bestaat en hij is erg begeerd wegens zijn wintergroene bladeren. Deze soort word vooral gebruikt als hoge, brede hagen en ze groeien aanzienlijk snel, tot wel 60 cm per jaar! De bladeren en zwarte bessen zijn beide giftig, en mogen dus niet geconsumeerd worden. In Nederland en België komt hij zo goed als in elke tuin voor. Doordat hij een snelgroeiende struik is veroorzaakt hij in nieuwe tuinen snel een buffer tussen buren en geeft de nodige privacy.
Het onderhoud
Het is aangeraden, uw Laurier twee maal per jaar te snoeien. Dit wordt gedaan in het voor- en najaar. De beste moment om deze te snoeien is in april, na de nachtvorsten, en het einde van september. Doordat de Laurier zo snel groeit, wordt er regelmatig nog eens door het jaar heen gesnoeid. In dat geval zijn het dan vooral de lange uitschieters die zich voordoen tussen de bladeren die worden weggeknipt. Als de Laurier niet wordt gekortwiekt in het voorjaar, zal deze trosvormige witte bloemen krijgen in mei. De haag kan eenvoudig ingekort worden met een snoeischaar of heggenschaar. Het nadeel aan een heggenschaar is wel dat de bladeren stuk worden geknipt, hierdoor ontstaan er bruine randen en kan de haag er onsmakelijk uit gaan zien. De snoeischaar heeft dus de voorkeur.
Waar planten?
De Laurier is zeer robuust, hierdoor groeit hij onder bijna alle omstandigheden. Deze Laurier Rotundifolia, groeit ook in schaduwrijke plekken. Het is wel aangeraden rekening te houden met de plaats waar u uw Laurier plant, er moet namelijk genoeg ruimte zijn, aangezien deze erg breed uitgroeit. Deze lauriersoort is niet gevoelig voor vriestemperaturen, hij is erg bestand tegen flinke winterkoude.
De Laurier geeft voorkeur aan een humusrijke grond. Als u een kalkrijke bodem heeft, moet u misschien overwegen een andere, meer geschikte haagplant te zoeken. Dit is wat algemeen word geadviseerd. Ervaring leert dat deze Lauriersoort zo goed als elke grondsoort aanvaardt. Ze groeien uitstekend op verzuurde bosgrond in volle schaduw. Het is belangrijk om tijdens de eerste maanden en droge periodes, de laurier voldoende water te geven. Dit geld vooral voor jonge planten, eens ze zichzelf geworteld hebben zijn ze bijna niet stuk te krijgen. Verwijder ook enig onkruid dat om de struik zou willen groeien, hierdoor wordt de groei van uw Laurier bevorderd. Eens de struik overheen de 1.5 m is, groeit onkruid niet meer onder deze plant en krijg je uitlopers die nieuwe struiken veroorzaken.
Bron: Haag-Heg