Onderzoek wijst uit dat ongeveer zes op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over de gladheid en ventilatie in hun badkamer.
De oplossing?
Net als bij een een keuken of een eetkamer is ventilatie in de badkamer erg belangrijk. Zelfs nog veel belangrijker, er komt namelijk veel meer vocht vrij bij het douchen of baden dan bij het koken. Dit kan vreemde geuren, vochtproblemen, condens en gladheid veroorzaken. De oplossing? Goede ventilatie. Het vocht in uw badkamer kan namelijk schimmel creëeren, uw badkamermeubels aantasten en eventueel schilderwerk schaden. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt u minder last van condens, schimmels en aangetaste muren en meubels. Als u de schimmelplekken behandelt, dan komen deze zonder goede ventilatie gewoon weer terug.
Soorten badkamervertilatoren
Er zijn drie soorten badkamerventilator:
– De standaard badkamerventilator;
– De badkamerventilator met timer;
– De badkamerventilator met een hygrostaat.
Een standaard badkamerventilator kan alleen aan of uit en heeft verder geen opties. De ventilator met een timer start zodra u gaat douchen en stopt een paar minuten na het beeïndigen van het douchen. Dit aantal minuten kan worden aangepast. De badkamerventilator met een hygrostaat is een luxe badkamerventilator. Deze gaat automatisch aan als de luchtvochtigheid een bepaald punt bereikt, vervolgens stopt hij weer als de luchtvochtigheid gedaald is.
Het herkennen van een vochtige badkamer
Een vochtige badkamer is aan de volgende punten te herkennen:
- De radiator toont kenmerken van roest;
- Er zijn vochtplekken/schimmel op de muren of het plafond te zien;
- Er hangt een muffe lucht in de badkamer;
- Er staat condens op de ramen;
- De verf laat los/begint te scheuren.
Houdt de badkamer droog
Droog uw vloer, muren en spiegels goed na het douchen. Laat geen natte handdoeken liggen en maak de badkamerventilatie regelmatig schoon. Plaats de ventilatie op de muur, op de plaats waar de luchtvochtigheid het hoogst is. Meestal is dit boven de douche. Het raam openzetten is meestal meer negatief dan positief. Als het namelijk koud is buiten, dan komt er koude lucht naar binnen, in plaats van warme lucht. Daarnaast ventileert een raam niet goed genoeg tegen schimmel.
Wat gaat dit kosten?
De kosten kunnen erg hoog, of erg laag zijn. Sommige systemen kosten maar een paar tientjes, terwijl andere wel duizenden euro’s kunnen kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw eigen wensen. Wilt u een systeem dat geen aandacht nodig heeft, of wilt u zelf graag de controle houden? Iedere ventilator heeft z’n eigen voor- en nadelen en natuurlijk ook de kosten.
Wilt u graag de schimmel in uw badkamer zelf verwijderen? Dan zal dit filmpje een grote hulp zijn.