Dakisolatie aanbrengen: hoe gaat dat?

Dakisolatie aanbrengen: hoe gaat dat?

Dakisolatie zorgt ervoor dat jij er thuis comfortabel bij kan zitten, dat je de warmte binnenhoudt en dat jouw woning een fijne plek is om te wonen. Maar hoe doen ze dat eigenlijk, dakisolatie aanbrengen? Volgens schattingen verlaat immers maar liefst 25% van de warmte de woning via het dak, dus het is niet geheel onbelangrijk. Wat is het en hoe brengen ze het aan? We leggen je dat allemaal uit in dit artikel! 

Over dakisolatie 

Met dakisolatie wordt de isolatielaag bedoeld die de warmte binnenhoudt in de winter en buiten in de zomer. Zie het als een dikke deken die je over je dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je heel wat op jouw stookkosten en creëer je een fijn leefklimaat binnenshuis. Een ander gevolg? Je bespaart per jaar honderden, en soms zelfs duizenden euro’s aan verwarmingskosten. Als je een schuin dak of een plat dak isoleren wilt, is het verstandig om dit altijd over te laten aan een professional. 

Schuin dak of plat dak?

De isolerende laag van een dak kan onderdeel uitmaken van de dakconstructie zelf in de vorm van geïsoleerde dakplaten welke tegenwoordig eigenlijk de standaard zijn. Je zou dus het dak kunnen vervangen, maar dat is een kostbare zaak en die kosten haal je er niet zo snel weer uit, ook niet met een subsidie. En waarschijnlijk zit je helemaal niet te wachten op zo’n langdurige en ingrijpende klus. Oude niet geïsoleerde schuine daken kun je heel goed isoleren met een aparte isolatielaag. Hierbij kun je denken aan een isolatielaag aan de binnenkant van het dak in de vorm van isolatiedekens, platen of isolatieschuim. Wat geldt voor een schuin dak geldt eigenlijk ook voor een plat dak. Deze kun je ook zowel aan de binnen- als de buitenkant voorzien van isolatie. 

Dakisolatie laten aanbrengen

Bij het plaatsen van wol of platen is het heel belangrijk dat alle gaten en kieren worden gedicht. Hierbij kun je gebruik maken van gespoten purschuim of Icynene. Met dit schuim kun je alle gaten en kieren volledig afsluiten. Icynene is vergelijkbaar met purschuim, maar wordt met een milieuvriendelijke drager opgebracht. Voor het aanbrengen van het isolatieschuim moet de hele dakconstructie goed toegankelijk zijn. Het is belangrijk dat de professionals alleen maar met een slang in de ruimte moeten kunnen komen. De benodigde apparatuur blijft in principe buiten de woning. Het opbrengen zelf geeft geen rommel of breekwerk, maar afdekken van de vloer en meubelen is altijd verstandig. Zo zit jij er straks weer lekker warm bij!

 

Back to Top