Veel zwembaden worden afgewerkt met een laag zwembadfolie. Deze folie zorgt ervoor dat het zwembad waterdicht is en het zorgt ervoor dat het zwembad de gewenste kleur krijgt. Mooie blauwe zwembaden is wat je wilt hebben en de folie zorgt hiervoor. Afhankelijk van het budget en soort zwembad dat je hebt, heb je veel verschillende soorten zwembadfolies, de grootste verschillen zitten voornamelijk in de dikte en de kleuren. Je kan zwembadfolie in twee categorieën indelen, namelijk zwembadliner en de gewone zwembadfolie. Wat zijn de de verschillen hiertussen?
Zwembadfolie
Zwembadfolie wordt meestal ter plaatse op maat gemaakt. Zwembadfolie wordt eigenlijk voornamelijk gebruikt bij bouwkundige zwembaden omdat deze vaak naar wens van de klant zijn gemaakt, hier zijn dus geen universele maten voor gebruikt. Omdat deze folie helemaal op maat wordt gesneden kan je ook ingewikkelde vormen zoals inlooptrappen gemakkelijk dichtmaken. Het proces waarmee zwembadfolie aan elkaar wordt bevestigd wordt lassen genoemd. Door middel van hitte worden de stukken folie aan elkaar geplakt, de naden die hierdoor ontstaan worden afgewerkt met een vloeibare PVC folie. Om de stukken folie goed aan elkaar te kunnen plakken is het belangrijk dat het op een gladde ondergrond gebeurt, om die reden worden bouwkundige zwembaden altijd goed glad gemaakt door het gebruik van speciale platen of door middel van stucen. Het lassen van zwembadfolie is een ingewikkeld en belangrijk proces, als het niet goed gebeurt dan zal het zwembad al snel veel gaan lekken. Omdat dit bijna alleen maar gebeurt bij bouwkundige zwembaden wordt het vrijwel altijd gedaan door een professional. Zwembadfolie kan je in principe ook delen in twee soorten, de standaard zwembadfolie en het gewapende zwembadfolie. Het gewapende zwembadfolie is een stuk dikker en is, zoals de naam al zegt, bewapend met polyester. Hierdoor is het in heel stuk sterker en duurzamer dan standaard zwembadfolie, natuurlijkerwijs is het zo ook een stuk duurder.
Zwembadliner
Zwembad Liner is populair omdat deze zelf te plaatsen is en omdat het goedkoper is dan zwembadfolie. Zwembad Liner is in principe een grote zak van folie die door de computer precies op maat wordt gemaakt voor het zwembad. Vaak hebben zwembaden uit de fabriek een afwerking op basis van zwembadliner, omdat die afmetingen hetzelfde zijn. In principe is het ook mogelijk om een zwembadliner te bestellen met een speciale vorm erin, zoals een inlooptrap. Echter loop je de kans dat dat er niet heel mooi uit komt te zien. In deze situaties is het gebruiken van zwembadfolie ideaal omdat die precies op maat wordt gemaakt. Als er ergens een scheurtje of beschadiging zit, kan je de liner relatief makkelijk repareren, als de liner op meerdere plekken beschadigd is, moet je de zwembadliner vervangen.